Műtéti tudnivalók

Mi kell a műtéthez?

andrológiai műtét, varicokele műtét, herevisszér műtét, herebiopszia, andrológus, egynapos sebészet

Altatásos műtéthez az alábbi vizsgálatok szükségesek.
Laborvizsgálatok (2 hónapnál nem régebbi)!

1. lépés. Laborvizsgálatok elvégzése. Műtéthez szükésges vizsgálatok általános laborvizsgálat (vérkép, kémia, vese és májfunkció,koleszterin, vércukor, nátrium, kálium), INR (vérzés-alvadás vizsgálat), mellkas RTG (6 hónapnál nem régebbi), EKG. A műtét előtt véralvadásgátlók szedését abba kell hagyni ill. szükség esetén át kell állítani heparin injekcióra.

2. lépés. A kész eredményekkel még a műtét előtt (általában 1 héttel) altatóorvosi konziliumra van szükség. Ha a műtét Rókus Kórház Egynapos Sebészeti Osztályán történik akkor a kórház altatóorvosi ambulanciáján kell jelentkezni.

3. lépés. A műtét napján amennyiben a műtét a Rókus Kórház Egynapos Sebésztén történik, úgy itt kell jelentkezni a megbeszélt időpontban. A Reprosys Termékenységi Központban megbeszélt időpontban kell jelentkezni.

A műtét napján éjféltől ne egyen és ne igyon semmit.

A műtét napján hozzon magával tisztálkodási eszközt, evőeszközt, pizsamát, hereműtétek esetén szoros alsónadrágot, amelyik a herét jól tartja.
Természetesen ambuláns műtét esetén ezek a dolgok nem szükségesek.

A műtétek nagyrésze egynapos sebészet keretein belül zajlik, ez azt jelenti, hogy a műtét napján este de legkésőbb másnap reggel (24 órán belül) hazamehet.

4 . lépés. Végre otthon. A műtéteket követően otthoni pihenésre van szükség, ez általában 3-6 nap kimélő pihenő életmódot jelent. Varicokele (herevisszér műtét) esetén 4-5 nap pihenés javasolt (ez otthoni pihenés, fel lehet kelni, de sok járkálás, emelés nem javasolt). Here műtét esetén 3-6 nap pihenés szükséges.

A sebet 1 hétig, a varratszedésig víz ne érje.

A műtét után 1 héttel történik a varratszedés.

Gyakran ismételt kérdések

Vérvétel és altatóorvosi konzilium nem a műtét napján történik?
Nem, ezeket a vizsgálatokat már a műtét előtt 1-2 héttel el kell végezni.

Műtét után muszáj pihenni, nekem dolgom van (elutazunk, dolgozom, megy a repülőm stb.)?
Sajnos a műtétek után néhány napon pihenni kell, a természet teszi a dolgát ehhez még ebben a rohanó világban is idő kell, a gyógyulást ki kell várni, ez átalában 7-10 nap.

Mikor lehet együtt újra a feleségemmel (párommal) ?
A friss műtétekkel, főleg a hereműtétek és visszér műtét esetén az együttlét veszélyes és káros is lehet, sok esetben láttunk már bevérzéseket, gyulladások, nehezen gyógyuló sebeket emiatt. Szóval a here és varicokele műtét esetén 10-14 nap szünet javasolt a házaséletben.

Kell valamilyen gyógyszert szednem, mit vegyek be ha fájdalmam van?
Otthonra sok esetben antibiotikumot és fájdalomcsillapítót írunk fel.

Hova forduljak probléma pl. vérzés esetén?
A Rókus Kórház háttérintézménye a Péterffy Sándor Utcai Kórház, a Reprosys Termékenységi Központ háttérintézménye a Honvédkórház.
Ilyen esetben hívjon fel vagy jelentkezzen a 06 20 9704 483 számon vagy irjon SMS-t.
Andrológiai magánrendelés
Humancell Őssejtbank Budapest VIII. ker. Fiumei út 7.
Rendelés: szerda 9-16 óráig Csütörtök 9-18.30 óráig
Bejelentkezés:06-20-38-40-408

REPROSYS Termékenységi Központ IV. ker. Megyeri út 53.
Rendelés: kedd 10-16 óráig
Bejelentkezés: 06-30-22-44-139