Műtéti tudnivalók

Dr. Szabó Ferenc androlgiai magánrendelés

Andrológiai műtétek-műtét előtti teendők.

ONLINE BEJELENTKEZÉS

A Medicty Központban jelenleg csak vasectomiat végzek ill. Belvárosi Orvosi Centrumban van lehetőség (itt csak körülmetélés ill. fék átvágás ill. condyloma eltávolítás, stb).
Altatásos műtétet jelenleg nem végzek.

Altatásos műtéthez az alábbi vizsgálatok szükségesek.
Laborvizsgálatok (2 hónapnál nem régebbi)!

Laborvizsgálatok elvégzése. Műtéthez szükésges vizsgálatok általános laborvizsgálat (vérkép, kémia, vese és májfunkció,koleszterin, vércukor, nátrium, kálium), INR (vérzés-alvadás vizsgálat), mellkas RTG (6 hónapnál nem régebbi), EKG. A műtét előtt véralvadásgátlók szedését abba kell hagyni ill. szükség esetén át kell állítani heparin injekcióra.


A műtét napján éjféltől ne egyen és ne igyon semmit.

A műtét napján hozzon magával tisztálkodási eszközt, evőeszközt, pizsamát, hereműtétek esetén szoros alsónadrágot, amelyik a herét jól tartja.


A műtétek nagyrésze egynapos sebészet keretein belül zajlik, ez azt jelenti, hogy a műtét napján este de legkésőbb másnap reggel (24 órán belül) hazamehet.
A műtéteket követően otthoni pihenésre van szükség, ez általában 3-6 nap kimélő pihenő életmódot jelent. Varicokele (herevisszér műtét) esetén 4-5 nap pihenés javasolt (ez otthoni pihenés, fel lehet kelni, de sok járkálás, emelés nem javasolt). Here műtét esetén 3-6 nap pihenés szükséges.

A sebet 1 hétig, a varratszedésig víz ne érje.

A műtét után 1 héttel történik a varratszedés.

Gyakran ismételt kérdések

Vérvétel és altatóorvosi konzilium nem a műtét napján történik?
Nem, ezeket a vizsgálatokat már a műtét előtt 1-2 héttel el kell végezni.

Műtét után muszáj pihenni, nekem dolgom van (elutazunk, dolgozom, megy a repülőm stb.)?
Sajnos a műtétek után néhány napon pihenni kell, a természet teszi a dolgát ehhez még ebben a rohanó világban is idő kell, a gyógyulást ki kell várni, ez átalában 7-10 nap.

Mikor lehet együtt újra a feleségemmel (párommal) ?
A friss műtétekkel, főleg a hereműtétek és visszér műtét esetén az együttlét veszélyes és káros is lehet, sok esetben láttunk már bevérzéseket, gyulladások, nehezen gyógyuló sebeket emiatt. Szóval a here és varicokele műtét esetén 10-14 nap szünet javasolt a házaséletben.

Kell valamilyen gyógyszert szednem, mit vegyek be ha fájdalmam van?
Otthonra sok esetben antibiotikumot és fájdalomcsillapítót írunk fel.