Prosztatagyulladás kezelése

Dr. Szabó Ferenc androlgiai magánrendelés

Prosztatagyulladás-okai, kezelése-magánrendelésenProszatagyulladás kezelésvel nem fogalakozom!

Prosztatagyulladás, prosztatitisz


A prosztatagyulladás tünteinek felismerése nem mindig egyszerű, mivel a tünetek nagyon változatosak lehetnek.
Rectalis vizsgálatkor a prosztata gyakran puhább, érzékeny.
Vizelet vizsgálat gyulladást, fertőzést igazolhat.
Tünetek: fájdalmas vizelés, gyakori vizelés, deráktáji - keresztcsonti fájdalom, gáttáji fájdalom, izom fájdalom, comb belső oldalába sugárzó fájdalmak, általános energia hiány, magömléskor jelentkező fájdalom, merevedés erőssége csökken, nemi vágy csökkenhet.
Okok: a legtöbb esetben bakteriális fertőzés következtében alakul ki, gyakran sexuálisan átvihető fertőzések után.
Bakteriális prosztat gyulladás lehet akut vagy krónikus.
Nem baktérium okozta prosztata gyulladásnál kórokozót nem sikerül kimutatni, ennek a fajta gyulladásnak az oka nem mindig egyértelmű. A tünetek hol elmúlnak, hol fellángolnak. Nincs specifikus terápia, a gyulladáscsökkentők ill. a különböző alternativ kezelések hatásosak lehetnek. Gyakran a kismedencei izmok feszülése, a krónikus stressz okozza a problémákat.
Aszimptomatikus prosztata gyulladás (prostataodynia) esetén nincs gyulladásos jel ill. nincs baktérium sem a prosztatában.

KezelésA prostatagyulladás sokféleképpen kezelhető, ennek ellenére sem gyógyul meg mindig.
Tabletták: sok férfinak antibiotikumos kezelés után megszünnek a panaszok. Más esetben ú.n. alfa blocker tipusú gyógyszer ellazítja a húgycső izomzatát igy enyhülnek a panaszok. A non steroid gyulladáscsökkentők is jó eredménnyel alkalmazhatók. Izomrelaxánsok, allopurinol, 5 alfa reductase gátló is alkalmazható.
Transurethralis prosztata eltávolítás során a prosztata resectióját végezzük.
Prosztata masszázs
Jól alkalmazható mikor krónikus kismedencei fájdalom szindróma áll fennt és a gyógyszeres kezelés nem segít. Ezzel a módszerrel a prostata váladék ürülési is serkenthető.Sokszor nagyon jó eredmények érhetők el, jelentős javulással ill. gyógyulással.
Kismedencei izomzat gyakorlatok
Nagyon gyakran a kismedencei izmok feszülés okozza a panaszokat. Speciális gyakorlattal ez lazítható ill. nyújtható. Ezzel a módszerrel enyhithetők a panaszok.
Alternativ módszerek
Alkohol, kávé, erős fűszerek kerülése. Forró fürdő segíthet, ha ez nem válik be kipróbálható a gát hűtése jégtassakkal. Életmódváltoztatás vibrációs ártalmak csökkentése, rendszeres mozgás. Akupunktúra, gyógynövényterápia, neurál terápia stb.
Még több információ
www.prostatitis org
Prosztata gyulladás okai (összefoglaló ábra):
prosztata gyulladás