A férfi meddőség okai

Dr. Szabó Ferenc androlgiai magánrendelés

Férfi meddőség okai-férf meddőség kivizsgálás-Budapest

ONLINE BEJELENTKEZÉS

A férfimeddőség multifaktoriális okai:


A férfimeddőség k.b. 40 % ismeretlen okú (ún. idiopathias oligo-astheno-teratozoospermia). Ezekben az esetekben az elvégezett vizsgálatok semmilyen eltérést nem igazolnak. Hormonvizsgálatok, fizikális vizsgálatok, UH, genetikai vizsgálatok stb. negatívak. A külöböző gyógyszeres kezelések időnként sikerrel járnak. Ha nem sikerül a spermiumok számát ill. mozgását növelni mesterséges megtermékenyítés javasolt.

Herevisszértágulat, varicokele (20%). A bal oldali herevisszértágulat a férfi meddőség második leggyakoribb oka. Kialakulásában több tényező is szerepet játszik. A tág vénákban pangó vér egyrészt melegíti a heréket, másrészt oxigén hiány, fokozott oxidatív stressz révén károsodik a spermiumok érési folyamata.

Mellékhere funkció zavar (12%). A mellékherében a spermiumok tárolódnak, érnek, transzportálódnak. A mellékhere funkciózavara gyakran motilitási problémákhoz vezet. Régebben lezajlott gyulladások, hegesedések, műtétek a spermium transzport zavarához vezetnek.

Környezeti hatások (8%). Legfontosabb a heréket ért különböző hőhatások (pl. szauna, meleg fürdő, laptop ölben használata stb.). Különböző xenoösztrogének, növényvédő szerek hatásai stb.

Genitális fertőzések (5%). Különböző nemi úton terjedő fertőzések gyulladást okoznak a húgycsőben, prosztatában, ondóhólyagban, mellékherében. A gyulladás következtében megváltozik ezeknek a szerveknek a működése, emiatt csökken a spermiumok funkciója (pl: csökken a mozgásuk, károdik a DNS állományuk).

További okok (15%). Régebbi heresérülések, endokrinológiai okok, magömlés problémái, fejlődési rendellenességek.

Férfi meddőség okai