Fertilitási esélyek

Dr. Szabó Ferenc androlgiai magánrendelés

Férfi meddőség okai-fertilitási esélyek.

ONLINE BEJELENTKEZÉS

Fertilitási (megtermékenyítési) esélyek különböző spermium eredmények esetén

Férfi meddőség esetén a spermium koncentráció 4 mill/ml alatti, jól mozgó spermiumok 3% alattiak és a sperma morfológia 4% alatti.

Subfertilitás (csökkent fertilitás) esetén a spermiumszám 4-15 mill/ml (39 millió/minta) közötti, a jól mozgó alakok száma 3-30 % közötti és a normál morfológia 4% körül van.

Fertilis ejaculatum esetén a spermiumszám 15 mill/ml, 40milló/minta feletti, a jól mozgó alakok száma 32 % felett van és a jó morfológiájú spermiumok is 4 % felett vannak.

A WHO 2010-ben új referencia értékeket állapított meg. Ezek az értékek 2000 fertilis férfi adatait tartalmazzák akik 1 éven belül terhességet okoztak. Ezek az adatok ebben a táblázatban találhatók. Az 5%-os percentilis az alsó referencia érték, az 50%-os percentilis egy átlagértéknek felel meg.

spermavizsgalat eredmenyek

spermium fertilitas


Hagyományosan a férfi nemzőképességet a sperma mikroszkópos vizsgálatával végzik, mely során a hímivarsejtek számát, mozgását, alakját vizsgálják.
Sajnos ezek a paraméterek nem mindig adnak választ férfi meddőség okaira ill. mesterséges megtermékenyítésben résztvevő párok sikertelenségeire.
Eddig sok esetben nem tudtuk magyarázni mi a kudarc oka, de ma már elérhető egy új módszer amivel ki lehet mutatni a spermiumok DNS sérülését is, ami a klasszikus spermium vizsgálattal nem lehetséges.

A SCSA (Sperm Chromatin Structure Assay) módszerrel a hímivarsjetkben lévő DNS állomány sérülését, töredezettségét vizsgáljuk.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A spermium DNS sérülést százlékban adjuk meg 15 % százalék alatt DNS fragmentáció esetén kiváló eredmény jelent, kiváló fertilizációs potenciál. 15-30% közötti érték fokozott DNS sérülést jelent, de a megtermékenyítés még jelentősen nem befolyásolja, jó fertilizációs potenciál. 30% feletti DNS fragmentáció esetén a spontán terhesség esélye nagyon alacsony, rossz fertilizációs potenciál.