Hererák diagnózisa

Dr. Szabó Ferenc androlgiai magánrendelés

Hererák diagnózisa-here UH-laborok

ONLINE BEJELENTKEZÉS

A hererák, heredaganat, heretumor diagnózisa és kezelése


  • A hererák fiatal embereknél fellépő megbetegedés.
  • Gyakrabban fejlődik ki azoknál, akiknél születésükig a herék nem szállnak le a herezacskóba.
  • A hererákra gyanús elváltozásokat (csomó a herében, a here megnagyobbodása stb.) rendszerint a betegek veszik észre először, sajnos többnyire a rák előrehaladott stádiumában.
  • A hererák korai felismerését nagymértékben elősegíti a herék rendszeres időszakos (havi) áttapintása.
  • A hererák korai felismerése a gyógyulás esélyeit tovább növeli, amely szerencsére a hereráknál egyébként is sokkal jobb, mint a legtöbb egyéb rákféleség esetében.
  • Fontos főleg fiatal korban a spermium tárolás lehetőségével élni!


Heretumornak a heréket felépítő sejtekből eredő rosszindulatú daganatokat nevezzük (létezik a herében jóindulatú daganat is). A
hererák ritka, különösen fontos rákféleség, mert túlnyomó többségük fiatal férfiakban fordul elő, de bármely más életkorban is előfordulhat. A 15-34 év közötti korú férfiakban ez a leggyakoribb rákféleség. Magyarországon évente 250-280 az új hererákos betegek száma.

A herét felépítő sejtek bármelyikéből kiindulhat rosszindulatú daganat, de a hererákok túlnyomó többsége (94%-a) a herecsatornákat bélelő és a hímivarsejteket termelő csírahámsejtekből ered.
A
diagnózis gyakran már fizikális vizsgálattal is sejthető, a herében tömött, kemény elváltozás tapinható. A kivizsgálás további részeként here UH-t kell végezni, melyen a here és mellékhere szerkezete és a daganat kiterjedése megállapítható.
A további diagnosztika a
hasi és mellkasi CT az esetleges nyirokcsomó áttétek megállapítására.
Továbbá vérvételt is kell végezni az ún. tumormarker vizsgálatok (AFP, HCG, NSE) miatt.
A
műtéti megoldás a here eltávolítását jelenti (néhány esettől eltekintve). A here szövettani eredményétől ill. a CT lelettől függően további hasi nyirokcsomó eltávolítás is javasolt lehet.
A
hererák sugár és kemoterápiája nagyon hatékony az esetek nagyon nagy (csaknem 100%-ban) részben gyógyíthatók.
Nagyon fontos főleg fiatal korban a kemoterápia előtt a
spermium mélyfagyasztás.