Chlamydia kezelése

Dr. Szabó Ferenc androlgiai magánrendelés

Chlamydia, húgycsőgyulladás-STD diagnózisa, kezelése

Chlamydia trachomatis férfiakban


A Chlamydia trachomatis (CT) az egyik leggyakoribb baktérium, amelynek több szerotípusa létezik, melyek egy egész sor betegséget okoznak a trachomától, urogenitális fertőzéseken át egészen a lymphogranuloma venereumig.

A chlamydia férfiakban vizelési panaszokat, mellékhere gyulladást, húgycsőfolyást, húgycső égő érzését okozza. Nagyon ritkán prosztata gyulladás egyik kiváltója.

Az intracellulárisan szaporodó kórokozó emberben
gyakran tünetmentesen van jelen, amely nehezíti a diagnózis felállítását, illetve gyakran csak a szövődmények során kerül felismerésre a kórkép. Az urogenitális chlamydia fertőzés korai felismerése és kezelése lehetővé teszi a késői szövődmények, mint meddőség és méhen kívüli terhesség kialakulásának, valamint a partnerek fertőződésének a megelőzését. A tünetmentes chlamydia fertőzés aránya nőkben a 85 %-ot, férfiakban a 40 %-ot is elérheti. A kezeletlen nők 40 %-ában alakul ki kismedencei gyulladás, melynek késői szövődménye krónikus kismedencei fájdalom, méhen kívüli terhesség, illetve meddőség lehet. A chlamydia fertőzés legnagyobb arányban a fiatal férfiakban és nőkben észlelhető. A serdülők és fiatal felnőttek szexuális úton terjedő fertőzésekre vonatkozó fokozott kockázatát a következők magyarázhatják: több szexuális partner, védekezés nélküli közösülés, valamint fokozott kockázatú partnerek választása. A serdülő lányok fogékonyabbak chlamydia által okozott cervicitisre. Egyes tanulmányok a szexuálisan aktív serdülők 30 %-át találták fertőzöttnek. A ma ismert diagnosztikus eljárások közül a specificitást és különösen a szenzitivitást tekintve a polimeráz láncreakción (PCR) alapuló diagnosztika a legmegfelelőbb módszer a kórokozó kimutatására.

Kezelés: Doxycylin, azithromycin