Férfi fogamzásgátlás

Dr. Szabó Ferenc androlgiai magánrendelés

Férfi fogamzásgátlás-vasectomia-egynapos sebésezt.

ONLINE BEJELENTKEZÉS

Művi meddővététel (vasectomia, férfi fogamzásgátlás)A férfi fogamzásgátlásnak több módja ismeretes. Ezek a gyógyszeres lehetőségtől (Magyarországon nem elterjedt) a különböző műtét megoldásokig terjedhet. Ennek legegyszerűbb módja az ondóvezeték (vasectomia) here felett történő átvágása. Ez a műtéti megoldás az egyik legbiztosabb módszere a fogamzásgátlásnak. Fontos megjegyezni, hogy műtét után nem azonnali a terméketlenség legalább 30-40 ejaculatio után alakul ki, időben több hetet ill. hónapot is jelenthet. Műtét után 2 hónappal legalább 1 spermium mintát is meg kell vizsgálni, hogy biztosan kimondható legyen a biztos fogamzásgátlás.
Magyarországon szigorú jogszabályi feltételekhez kötik a műtét elvégzését.
Ha valaki, ilyen megoldás mellett dönt gondolnia kell arra, hogy ha későbbiekben gyermeket tervez a ondóvezeték folytonosságát helyreállító műtét nem mindig sikeres. Érdemes a műtét előtt a biztonság kedvéért a spermium tárolás lehetőségével is élni.
A műtét után mellékhere és here diszkomfort érzés ill. időszakos enyhe fájdalom maradhat vissza átmenetileg.

Műtét csak az alábbi jogszabályi feltételeknek betartása mellett végezhető el!!!

A műtét 40 éves kortól ill. 3 vérszerinti gyermek esetén végezhető el. A kérelem benyújtásakor az orvos szóban és írásban tájékoztatást ad a fogamzásgátlás egyéb lehetőségeiről, a beavatkozás jellegéről, kockázatairól és következményeiről. A tájékoztatást követő 6 hónap elteltével kell ismételten nyilatkozniuk, újabb 6 hónap elteltével a beavatkozás elvégezhető. Tehát a műtét a jogi nyilatkozat megtétele után 12 hónappal végezthető el (6+6 hónap).

A műtét általában járóbetegként, helyi érzéstelenítésben történik, kb. 30 perces beavatkozás. Lényege a herezacskón ejtett metszésből az ondóvezeték felkeresése, átvágása, egy szakaszának kimetszése, végeinek lekötése, ezáltal megszakítva a hímivarsejtek útját. Így a műtétet követően az ondóba nem kerül hímivarsejt. Fontos tudni, hogy a beavatkozást követően még lehet hímivarsejt ill. örökítő anyag az ondóban, ezért a műtét után 12 héttel andrológiai vizsgálat kell, hogy kimondja a megtermékenyítő képtelenséget. Addig egyéb védekezési módszert kell használni.
A beavatkozás szövődményei:
Gyulladás (mellékhere), tályogképződés, utóvérzés, vérömleny kialakulása, ondógranulóma (fájdalmatlan csomó) képződése. Ezek további kezelést igényelhetnek. Még ritkábban fordulhatnak elő az orvosi beavatkozások általános veszélyei: thrombózis (véralvadék képződése az érpályában), embólia (véralvadék érelzáródást okoz), sebgyógyulási zavarok, szomszédos szervek, idegek, vagy erek sérülései.
A művi meddővé tételt megelőzően a páciens tájékoztatást kapott az ondó hosszú távú spermabanki tárolásának (mélyfagyasztás) lehetőségéről.
Igény esetén a visszaállítást mikrosebészeti andrológiai műtéttel lehet megkísérelni, azonban ennek sikeressége kétséges. A visszaállító műtét beavatkozási sikeressége nagyban függ a művi meddővé tétel óta eltelt időtől.Az esetek döntő többségében a beavatkozás után megjelenik hímivarsejt az ondóban, de spontán terhesség létrejötte jóval ritkább, sok esetben mesterséges megtermékenyítési módszert alkalmazva érhető csak el a terhesség. Lehetőség van még gyermekigény esetén a heréből műtéti úton nyert hímivarsejtek lombikbébi programban való felhasználására.


Az ondóvezeték átvágása:

művi meddővététel