Spermavizsgálat

Dr. Szabó Ferenc androlgiai magánrendelés

Spermavizsgálat-férfi termékenységi vizsgálatok!

ONLINE BEJELENTKEZÉS

Spermavizsgálat (spermatogram, nemzőképességi vizsgálat)


Amiért érdemes minket választani spermavizsgálat esetén:


1. A mintát lehet hozni (megfelelő feltételek esetén) vagy a helyszínen leadni az erre kialkított helyiségben.
2. A spermavizsgálat eredményét 1 órán belül elkészítjük, ezt rögtön konzultáció követi, a további terápia ill. kivizsgálás eldöntésével. Tehát nem kell több alkalommal eljönni. További laborvizsgálati igény esetén ez a konzultáció után már megtörténhet (a hormon vizsgálatokat általában délelőtti órákban végezzük).
3. A spermavizsgálat terén németországi ún.
QuaDeGa (Német Andrológiai Laborminősítés) labor minősítéssel rendelkezünk (az országban egyedüli magánrendelésként). A nemzőképességi laborvizsgálatokat a WHO 2010 5. kiadás által előírt standard módszerekkel végezzük így eredményeink más szintén standarizált intézmények eredményeivel összevethetők.
4. Az országban egyedülálló kivizsgálási módszereket is végzünk: SCSA spermium DNS fragmentáció, spermiumban lévő szabad oxigén gyök kimutatás.
5. Sperma fagyasztva tárolás is lehetséges.


Sajnos az elmúlt évtizedek statisztikája szerint a férfiak nemzőképességi mutatói fokozatosan romlanak. A normálisnak tekintett alacsonyabb értékek esetén a nemzőképesség valószínűsége csökken. Ha alacsony a spermiumszám kevesebb spermium éri el a petesejtet természetes körülmények között, ha a motilitásában vagy a morfológiájában van eltérés, csökken a túlélés esélye a női ivarszervben, illetve a sperma nehezebben jut el a petesejtig.

A férfiak nemzőképességéről a spermavizsgálat révén alkothatunk képet, többek között a spermiumok számának, a spermiumok mozgási tulajdonságának (motilitás), valamint a normális és kóros alakú spermiumok arányának (morfológiai tulajdonság) a vizsgálatával.   A nemzőképesség szempontjából az  Egészségügyi Világszervezet által alsó referencia értékek vizsgálati  értékek a következők (5%-os percentilis értékek:

 • sperma térfogat: minimum 1.5 ml
 • spermium koncentráció: minimum 15 millió/ml
 • teljes spermiumszám: minimum 39 millió/minta
 • motilitási mutató: minimum 40% mozgó
 • morfológiai mutató: minimum 4% normális (ún. szigorú kritériumok szerint)
 • a sperma vizsgálatnál nézzük a fehérvérsejtszámot (1 mill/ml alatti normális) is (emelkedése gyulladásra utal), ilyen esetekben további vizsgálatok javasoltak.
 • az ún. MAR teszt immunológiai eredtű meddőségben használható a spermában lévő ellenanyagok (immunglobulinok) szintjének kimutatására (IgG)
 • A sperma térfogatának jekentős része az ondóhólyagok és prosztata váladékából áll, a teljes mennyiségnek csak kis része származik a heréből.
 • Az ondóhólyagok termelik a spermiumok mozgásához szükséges tápanyagokat, a proszatat váladék pedig sperma oldodásához termel váladékot.
 • A spermiumok mozgását 4 kategóriába soroljuk a: jól mozgó b: lassan mozgó c: helyben mozgó és d: nem mozgó spermium.
 • A morfológiai vizsgálat során a legpontosabb eredmény úgy kapható, hogy az ún festett spemium kenetet 1000X nagyítással nézve 100 spermium alaki sajátosságait összegezzük.ÚJ VIZSGÁLATI MÓDSZEREINK!


HBA teszt (spermiumok funkcionális vizsgálata)

A HBA-teszt egy, a friss ejakulátumban lévő érett spermiumok arányának megállapítására szolgáló módszer. Az esetleges fertilitás diagnózisához semmiképpen sem elegendő a teszt által kapott eredmény, de segítséget nyújthat a pár későbbi IVF-kezelési lehetőségeinek kiválasztásában. A módszer az érett spermiumok hialuronsavkötő képességén alapszik, mely molekula a petesejtet körülvevő sejtekben, az ún. cumulusban és a tüszőfolyadékban fiziológiásan is jelen van. A hialuronsav kötésére az éretlen vagy hibás fejlődésű hímivarsejtek nem képesek, csak a nagy valószínűséggel ép kromoszóma-állományú, érett spermiumok.

SCSA (spermium DNS fragmentációs teszt)
Jelenleg ez az elérhető spermium vizsgálati módszerek közül az egyik legpontosabb és legmegbízhatóbb.

A SCSA (Sperm Chromatin Structure Assay) teszt pontosabb mérési módszer bármely más spermium DNS töredezettséget mérő módszernél, hímivarsejtek tízezreit vizsgálja meg rövid idő alatt. A módszerrel következtetni lehet a férfiak megtermékenyítési képességére, igazolni lehet a pár meddőségének okait, el lehet dönteni a további terápiás és diagnosztikai lehetőségeket.
A SCSA vizsgálat megbízhatóságát több ezer elvégzett vizsgálat és tudományos tények bizonyítják.

Hagyományosan a férfi nemzőképességet a sperma mikroszkópos vizsgálatával végzik, mely során a hímivarsejtek számát, mozgását, alakját vizsgálják.
Sajnos ezek a paraméterek nem mindig adnak választ férfi meddőség okaira ill. mesterséges megtermékenyítésben résztvevő párok sikertelenségeire.
Eddig sok esetben nem tudtuk magyarázni mi a kudarc oka, de ma már elérhető egy új módszer amivel ki lehet mutatni a spermiumok DNS sérülését is, ami a klasszikus spermium vizsgálattal nem lehetséges.

A SCSA (Sperm Chromatin Structure Assay) módszerrel a hímivarsjetkben lévő DNS állomány sérülését, töredezettségét vizsgáljuk. A hímiavresejtekben DNS információ egy nagyon speciális formában “csomagolva” található. Az információt hordozó DNS szálak külső és belső tényezők hatására sérülhetnek, töredezhetnek ezáltal az átadható DNS sérül, melynek következtében a várt terhesség elmarad, korai vetélés alakul ki, a lombik eljárások sikertelenek lesznek. A DNS sérülést az ún. oxidatív stressz okozza, ez egy összetett folyamat, mely során szabad oxigén gyökök szabadulnak fel és a DNS állományt károsítják. A szabad oxigén gyök felszabadulást okozhatnak a különböző férfi reproduktív rendszert érintő gyulladások, dohányzás, kor, táplálkozás, here visszértágulat, magas here hőmérséklet, alacsony antioxidáns szint és még nagyon sok tényező.

A DNS fragmentációs teszt (SCSA) a férfi meddőségre okait vizsgálja. A termékenyítő képességet sok más tényező is befolyásolja pl. rossz hímivarsejt mozgás, acrosoma működési zavar stb. ezekben a DNS állomány még jó is lehet.
Azonban ha a DNS sérülés fokozott, még normális spermium paraméterek (szám mogás, morfológia) esetén sem jön létre a terhesség.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A spermium DNS sérülést százlékban adjuk meg 15 % százalék alatt DNS fragmentáció esetén kiváló eredmény jelent, kiváló fertilizációs potenciál. 15-30% közötti érték fokozott DNS sérülést jelent, de a megtermékenyítés még jelentősen nem befolyásolja, jó fertilizációs potenciál. 30% feletti DNS fragmentáció esetén a spontán terhesség esélye nagyon alacsony, rossz fertilizációs potenciál.

Hogyan alkalmazható ez a vizsgálat lombik ill. mesterséges megtermékenyítés esetén?

15 % alatti DNS fragmentáció estén intrauterin inszemináció végezhető (IUI). Egy tanulmányban az inszemináció sikerességét vizsgálták különböző fragmnetácós értékek esetén, IUI sikeressége 30% alatti fragmnetáció során 19%-os volt, 30% feletti érték esetén csak 1.5%-os.
15-30% között DNS fargmentáció esetén in vitro fertiliázó ajánlott.
Egy tanulmány szerint 25 % alatti fragmentáció esetén a terhesség 33%-os volt, 50% felett csak 13%-os IVF kezelés során
30%-40% feletti DNS fragmentáció esetén intracitoplamatikus spermium injekció (ICSI) javasolt.

Természetesen a különböző módszerek kiválasztásánál még nagyon sok szempontot kell figyelembe venni.

A spermium DNS fragmentációs vizsgálat nagyon jó módszer azokban az esetekben is mikor nem tudunk a sikertelen lombik eljárásokra magyarázatot adni. Ez főleg azon férfiakra vonatkozik akiknél a hagyományos sperma vizsgálati paraméterek mindent rendben találtak.

Mikor javasolt a SCSA spermium DNS fragmentációs vizsgálat?

 • rossz spermium paraméterek esetén (főleg mozgási és alaki eltérések esetén)
 • ismertlen eredetű meddőség
 • női oldali kivizsgálása és kezelése után továbbra is fenáll a meddőség
 • ismétlődő vetélések után (spontán terehsség ill. lombik esetén is!)
 • lombik eljárások előtt (a különböző lombik módszerek kiválasztására)
 • herevisszér tágulat (azokban az esetkben mikor a hagyományos spermium paraméterek normálisak)
 • daganatos betegségek esetén (kezelések előtt és után)
 • előre haladott kor
 • környezeti károsító hatások esetén

A DNS fragmentációs vizsgálatot (SCSA) sok esetben kiegészítjük egyéb más vizsgálatokkal is, melyekkel a fertilizációs képesség még pontosabban megitélhető.
A HBA vizsgálattal a hímivarsejtek petesejthez való kötődési képességét tudjuk nézni.
A ROS vizsgálattal a spermiumokat károsító szabad oxigén gyököket mutatjuk ki.
A interleukin 8 (IL-8) vizsgálattal a tünetmentes rejt


Spermium acrosoma reakció vizsgálat

A spermium acrosoma reakció vizsgálat alkalmas a spermium fejében lévő ún acrosomát vizsgálni. A spermium ezen területe felel azért, hogy képes legyen a petesetjt külső burkát áttörni és petesejtbe behatolni.Ha ez a rész nem megfeleően működik a spermium nem tud megtermékenyíteni. Ezt a funkciót tudjuk mérni és számserűsíteni. Ezzel a módszerrel meghatározható a spermiumok ezen képessége.

Sperma ROS teszt

Az ROS teszt a spermium DNS fragmentációs teszttel együttesen alkalmazva segít megtalálni a megfelelő kezelési eljárást, így javítva a páciens kezelésének hatékonyságát.
 
A férfi meddőség egyik oka lehet a reaktív oxigéngyökök (ROS) felhalmozódása az ejakulátumban, amely a teszt segítségével kimutatható. Ezek a reaktív oxigéngyökök számos, a normális sejtműködéshez szükséges anyaggal (fehérjék, lipidek, DNS) tudnak reakcióba lépni, és azokat működésükben, szerkezetükben károsítják - így a hímivarsejtek mozgását és genetikai anyagát is.
 
Ezek a reaktív anyagok származhatnak külső behatás eredményeképpen (pl.: UV-fény, sugárzás, dohányzás, toxikus anyagok) és szervezeten belülről is (pl.: gyulladások, fertőzések, különböző betegségek és az ezekre szedett gyógyszerek). A vizsgálat elvégzése mindenképpen javasolt bármelyik rizikófaktor megléte esetén.
 

Kivizsgálás során a spermiumot ma legmodernebbnek számító számítógépes elemezéssel is vizsgáljuk, így lehetőség van a teljesen objektív spermium mozgási és alaki, számbeli paramétereinek meghatározására.
A sperma vizsgálata előtt 4-6 napos önmegtartóztatás szükséges.

Az eredmény 1 óra múlva kész.

Spermium mikroszópos vizsgálata 400x nagyítás alatt (Youtube videó)