Tesztoszteron hatásai

Dr. Szabó Ferenc androlgiai magánrendelés

Tesztoszteron hiány tünetei, tesztoszteron terápia!

ONLINE BEJELENTKEZÉS

Tesztoszteron hatása


A tesztoszteron hatással van a testfelépítsére (izomerő, zsíreloszlás) és másodlagos nemi jellegekre (haj, pénisz növekedés).
Nagyon fontos szerepet játszik a spermium termelődésben és a sexuális funkciókban.
A tesztoszteron a legfontosabb férfihormon.
A tesztoszteron felelős a a férfi genitáliák kialakulásáért, haj, csontok, izom fejlődésért. A férfiak viselkedéséért.
A tesztoszteron szint csökkenése miatt csökken az energiaszint, irritabilitás, koncentráció zavar, csökkent izomerő, csökkent sexuális érdeklődés alakulhat ki.

Kiknek javasolt a tesztoszteron adása?Azoknál akiknél a tesztoszteron hiány tünetei jelen vannak, és nincs más betegségük. Nagyon fontos a prosztata rák kizárása a terápia megkezdése előtt.
A tesztoszteron szint ezekben az esetkben 8 nanomol alatti. Néhány esetben szükséges lehet 8-15 nanomol közötti szint esetén a kezelés.
A terápia hatására nő az izomerő, javul a koleszterin szint, javul az életminőség és a sexuális vágy.
Tesztoszteron tabletta (Andriol Testocaps) ill. testre kenhető formában is elérhető(Androgel, Tostran). Ez utóbbi azért nagyon jó, mert a máj tesztoszteron bontó hatása nem érvényesül.

Mikor nem javasolt tesztoszteron adása?Azokban az esetekben mikor nincs tesztoszteron hiány.

Férfi meddőség eseteiben.


A tesztoszteron adásának hatására a spermium termelődés csökkenhet ill. leállhat. Ha tesztoszteron viszünk be kivülről, a szervezet úgy érzékeli, hogy a tesztoszeron termelés magas ezért csökkenti az FSH és LH termelődést ezek a hormonváltozások pedig spermium termelődés leállásához/csökkenéséhez vezetnek.
Jelenleg a férfi meddőség kezelésében a tesztoszteron adása nem javasolt (kivétel az ún. hypogonadotrop hypogonadizmus eseteit).


Merevedési zavarokban vagy impotenciában.A merevedési zavarok kevesebb mint 5%-ban mutatható ki tesztoszteron hiány. Természtesen minden férfinál akinél merevedési zavar van meg kell nézni a férfi hormonokat, de csak azokat kell tesztoszteronnal kezelni akiknél valóban tesztoszteron hiány igazolható.


Sportolók, testépítők túlzott androgén bevitelének következményei.

Nagymennyiségű tesztoszteron hatására megnő az izmok mérete és ereje.
Mellékhatásként pattanások jellennek meg, testtömeg növekedés, viselkedési zavar (főleg agresszív viselkedés), alakul ki.
A herék mérete csökken,
a spermium termelődés lecsökken vagy leáll. A kémiailag módosított tesztoszteron készítmények májműködési zavarhoz is vezethetnek.

A tesztoszeron szintet reggel 7-10 óra között kell vizsgálni vérből vett mintában. Amennyiben a tesztoszteron szint 250  ng/dl alatti FSH és LH, prolaktin , TSH  vizsgálat is szükséges.  8-12  nmol/ l esetén szabad tesztoszteron szint meghatározás javasolt. Ez vagy szabad tesztosztero  szint mérésből vagy indirekt úton albumin ill. SHBG hormon ismeretében kiszámolható.


Tesztoszteron adásának indikációja

  • alacsony tesztoszteron szint (elsődleges tesztoszteron hiány, másodlagos tesztoszteron hiány, ún. késő korban jelentkező tesztoszteron hiány (late onset hypogonadism)
  • késői pubertás
  • aplasztikus vese eredetű vérszegénység
  • ún. off label alkalmazás fokozott növekedés esetén
  • experimentálisan férfi fogamzásgátlás (igen nem ez nem elírás).
  • öregedő férfi kezelésében (jelenleg is kutatják)

Mi történik tesztoszteron túlzott alkalmazása esetén? Ebben az esetben a herékben lévő tesztoszteron termelés leáll, a spermium termelés leáll!, az agyalapi mirigy FSH és LH termelése negatív feedback azaz gátlás miatt szintén leáll. Tehát megvalósul a férfi fogamzásgátlás elvi lehetősége. Sok esetben a tesztoszteron elhagyásával ezek a folymatok visszarendeződnek. Tehát a tesztoszteron főleg nagy dózisban nem alkalmas a férfi meddőség kezelésére. A tesztoszteron undecaonate kevésébé gátolja az agyalapi mirigy működését, ezért alkalmazzák, alkalmazták antiösztrogénnel is kombinálva.8.7 nmol/l ( 250 ng/dl) alatti értéknél az androgén hiány tüneteinek észlelésekor tesztoszteron pótllás javasolt. Határesetekben rövid idejű tesztoszteron pótlás elegendő lehet. A tesztoszteron adásának abszolút kontraindikációka aktív prosztatarák, emlőtumor. Relatív kontraindikáció magasabb vörösvérsejtszám, alvási apnoe, alsó húgyuti tünetek.


KONTRAINDIKÁLT férfi meddőségben.
Jelenleg az elfogadott normál tesztoszteron szint 12 nmol/L. Ez alatti szintet alacsonynak mondhatjuk. A 15 nmol/L szint alatt már megfigyelhető az életerő ill. nemi vágy csökkenése. Azonban jelentős merevedési zavar csak 8 nmol/l szint alatt figyelhető meg.
Jelenleg elfogadott nézet szerint abszolút alsó határértéknek a tesztoszteron pótlásnál a 8 nmol/L értéket tekintjük. 8-12 nmol/L közötti értéknél egyénileg kell elbírálni a pótlást.

Többféle tesztoszteron készítmény van forgalomban, itt csak a Magyarországon HIVATALOSAN kapható készítményeket írom le:
testosterone undecaonate (Andriol Testocaps), jó felszívódás érdekében evés közben érdemes bevenni. 2-6 óra alat éri el a szérumaban a maximum koncentrációt. Napi adagja 2-4 kapszula. Manapság nagyon rtikán alkalmazzuk.
Mestrolone (Proviron) előnye, hogy olcsó szer, de tulajdonképpen semmi egyéb, nem alkalmas alacsony tesztoszteron szint pótlására. Nem fejti ki a tesztoszteron teljes hatásspektrumát. Jó hatású lehet libidó csökkenés esetén. Aromatáz gátló hatása is van ezért magas ösztrogén szint esetén is jó hatású.
Testostrone undecaonate (Nebido 1000 mg) injekció, 3 hónaponta kell adagolni. Alacsony tesztoszteron szint, hypgonadizmus esetén nagyon jó szer. Itt szeretném felhívni a figyelmet, hogy ezt a gyógyszert Kínában jelenleg fogamzásgátlásra is használják.
Tesztoszteron enanthat is jól alkalmazható heti 1-2x subcutan vagy izomba adva.
Tesztoszteron gélek (Androgel, Testarzon). Jól felszívódnak, jó plazma szintet biztosítanak. Vigyázni kell, hogy a környezetben lévő gyerekere ill. nőkre ne kerüljön a készítményből.
Sajnos drága készítmények.
A
tesztoszteron szint emelésre alkalmazható még antiösztrogén kezelés, ez az agyalapi mirigy működését serkenti, emeli az LH mennyiségét ami tesztoszteron szint emelkedéshez vezet. Injekció formájában hasonló hatású a ún. HCG injekkció ami LH hatást vált ki és fokozza a Leydig sejtek tesztoszteron termelését. Az aromatáz gátlók is használhatóak tesztoszteron szint növelésre, ebben az esetben az ösztardiol teremlés csökkentése által növelhető a tesztoszteron szint.