Human Pappiloma Vírus (HPV)

Dr. Szabó Ferenc androlgiai magánrendelés

Nemi szemölcs-HPV, condyloma kezelése

ONLINE BEJELENTKEZÉS

Human Pappiloma Vírus terjedése


A HPV egy nagyon gyakori vírus. A férfiak és nők zöme életük során valamikor biztosan szereznek HPV fertőzést. Egyes HPV fajták szemölcsöket okozhatnak („alacsony kockázatú” HPV), mások pedig abnormális sejtelváltozást okozhatnak a férfiak végbelében vagy péniszében („nagy kockázatú” HPV) – ezek a fajták a nőkben abnormális méhnyak sejtelváltozással függnek össze.

Hogyan terjed a HPV?
A genitális területen megtalálható HPV fajtákat általában
nemi érintkezés során adják tovább (nemi úton terjed). A genitális HPV fajták általában nem terjednek túl a genitáliák területén. A genitális HPV-t általában fertőzött személlyel folytatott intim nemi érintkezés során zajló közvetlen bőrkontaktus útján lehet szerezni. A legtöbb férfi és nő nem tud arról, hogy benne van a vírus. Általában lehetetlen meghatározni, hogy a HPV-t mikor és kitől kapjuk el. A HPV-t az érintkezés után meglehetősen hamar ki lehet mutatni, de előfordulhat, hogy csak több évvel később találják meg.

Mennyire elterjedt a HPV?
A HPV a legelterjedtebb nemi úton terjedő vírus. A becslések szerint a szexuálisan aktív amerikaiak 75%-a vagy még többen is életük során valamikor elkapják a HPV-t. Ez azt jelenti, hogy mindenki, aki valaha szexuális kapcsolatot létesített jó eséllyel ki van téve ennek a vírusnak. Az esetek szinte mindegyikében az immunrendszer ellenőrzése alatt tartja a vírust vagy teljesen megszabadul tőle.

HPV fertőzés kezelhető?
Látható elváltozásokat kémia kezeléssel (pl: Condyline oldattal) vagy lézeres eltávolítással ill. elektrokauteres eltávolítással lehet kezelni.

HPV védőoltás a HPV vírus bizonyos típusai ellen véd, 9-26 éves fiúknak ill. férfiaknak adható.
Hogyan zajlik a férfiak HPV szűrése?
A férfiakat általában klinikai úton, vizuális módon szűrik, a léziók (például szemölcsök) meglétét ellenőrzik.
Lehetőség van a bőrről kis kefével átdörzsöléssel mintát venni és azt ún. PCR módszerrel vizsgálni.
A legtöbb szexuálisan aktív pár rendelkezik HPV-vel, míg az immunreakció meg nem szünteti a fertőzést. Azok a partnerek, akik csak egymással élnek nemi életet, valószínűleg nem adogatják oda-vissza ugyanazt a vírust. Amikor a HPV fertőzés elmúlik, az immunrendszer emlékszik az adott HPV fajtára és meggátolja az azonos HPV fajta újbóli fertőzését. Mivel azonban a HPV-nek számos eltérő típusa van, az egyik fajta HPV-vel szembeni immunissá válás nem nyújt védelmet az újbóli HPV fertőzéssel szemben, ha az egy másik HPV fajta.
Ha a nő kenetvizsgálata rendellenességet mutat, férfi partnerének HPV vizsgálatot kell végeztetnie.
Azoknál a pároknál akiknél HPV fertőzés igazolódik érdemes 3-6 hónapig óvszert használni, majd megismételni a diagnosztikai vizsgálatokat.