Herebiopszia

Dr. Szabó Ferenc androlgiai magánrendelés

Herebiopszia-férfimeddőség kezelése-Budapest

HerebiopsziaA herebiopszia indikációja: nincs az ondóban spermium ill. ha nagyon kevés van.


Az egészséges férfiak ejakulátumának spermiumkoncentrációja hazánkban és világszerte egyaránt csökkenő tendenciát mutat. A házasságok 15-20%-a terméketlen; a háttérben 30%-ban a férj, 30%-ban a feleség, 40%-ban pedig mindkét fél problémája áll.
Az
asszisztált reprodukció modern technikáinak létrejöttével egyre több meddő pár számára vált lehetségessé a gyermekáldás. Ezek közé a módszerek közé tartozik a homológ és heterológ inszemináció, az in vitro fertilizáció (IVF) és az intracitoplazmatikus spermium injekció (ICSI). Az ezekhez felhasznált életképes spermiumok vagy spermatidák származhatnak az ejakulátumból, de aspirálhatók a mellékheréből (microepididymalis spermium aspiráció, MESA), illetve kivonhatók a hereszövetből is (testicularis spermium extrakció, TESE).
A testicularis spermium extrakció technikáját először obstruktív azoospermia kezelésére használták, később azonban bebizonyosodott, hogy nem obstruktív azoospermia, illetve oligozoospermia bizonyos eseteiben is alkalmazható. A terméketlen férfiak kisebb heretérfogata nem teszi lehetővé a beavatkozás nagyszámú ismétlését. Korábbi sebészeti beavatkozások (például orchidopexia) a hegképződés miatt szintén csökkentik a sikeres spermiumextrakció esélyét. Fontos tehát, hogy a beavatkozás lehetőség szerint már az első alkalommal sikeres legyen.
A testicularis spermium extrakció alkalmazásának korai időszakában a felhasználandó hereszövet eltávolítása előzetes diagnosztikus biopszia nélkül, "vakon" történt. A
herebiopsziák szövettani értékelése többletinformációt nyújt az ejakulátum mikroszkópos vizsgálatához képest mind a spermatogenetikus aktivitás megítélésében, mind a terméketlenség kóroktanának tisztázásában.
A sebészi spermiumnyerés legmodernebb formája a mikrosebészeti spermium nyerés, mely során csak néhány spermium tubulus kerül eltávolításra. Ez azokban az esetkben alkalmazható jó eredménnyel amikor a várható spermium nyerés esélye kicsi, tehát pl. magas FSH, alacsony hereméret esetén. Ebben az esetben a herét keresztben vagy hosszában teljesen egészében megnyitják. A sebészi spermiunyerést ebben az esetben a petesejt punkcióval egyidőben érdemes végezni.
A
herebiopszia történhet helyi érzéstelenítésben vagy altatásban. A herezacskó bőrén ejetett kis metszésből a heréből szövetminta nyerhető.
Ezt
a mintát szövettanilag vizsgálhatjuk, lefagyaszthatjuk(későbbi megtermékenyítésre) ill. azonnali megtermékenyítés végezthető belőle.
A beteg általában a műtét napján már hazamehet.

A herebiopszia során eltávolított hereszövet.

Herebiopszia műtét